Mijn Verhaal

Drie jaar geleden, 23 februari 2016 kreeg ik te horen dat ik alvleesklierkanker heb. In één keer zag alles er anders uit. Samen met een collega had ik de Career Day georganiseerd op mijn werk die op 24 februari plaats vond en een paar dagen later zou ik voor het werk vertrekken naar Australië en Nieuw Zeeland.

Van het ene moment op het andere was ik patiënt en was ik bezig met de eerste verwerking. Geen werk, geen sociaal leven, de wereld stond stil.

Terug naar drie jaar geleden. Na de eerste diagnose volgde diverse onderzoeken en bleek ik een tumor in de alvleesklier te hebben en uitzaaiingen op de lever. Geen goed scenario want niet operabel. Samen met de oncoloog in het ziekenhuis van Venlo besloten om te starten met chemo. Half april ben ik daarmee begonnen. Dit was een zware periode. Daarnaast heeft de oncoloog contact opgenomen met het AMC. Als draagster van het borstkankergen bleek ik een erfelijke vorm van alvleesklierkanker te hebben. Als de chemo aan zou slaan, zou ik aanmerking komen voor een trial bij het AMC. Met ups en downs en met hulp van familie en vrienden, ben ik door de 8 kuren gekomen en uiteindelijk bleken de tumor en de uitzaaiingen gekrompen. Dus op naar het AMC en gestart met de trial met het medicijn Olaparib.

In het begin elke twee weken naar Amsterdam maar dat was geen enkel probleem. Ik had geen bijwerkingen van het medicijn. Omdat het een trial is, wist is niet of ik het echte medicijn had of een placebo.

Dertien maanden bleef het heel goed gaan, ben ik weer gaan werken en heb ik mijn sociale leven weer op kunnen pakken.. In het begin kromp de tumor zelfs en waren de uitzaaiingen nog amper zichtbaar. Na deze periode was toch een uitzaaiing gegroeid en in november 2017 ben ik weer gestart met deze chemotherapie in het ziekenhuis van Venlo. Ook dit was weer een zware periode maar het sloeg aan en half april 2018 heb ik de laatste van negen kuren gehad. Geen uitzaaiingen waarneembaar en de tumor is moeilijk waarneembaar. Tot op de dag van vandaag is de situatie stabiel en geniet ik weer volop van het leven en van mijn werk.

In het dagelijks leven wil ik niet te veel stil staan bij mijn ziekte en wil ik alles uit elke dag halen dat ik me goed voel. Toch wil ik nu iets terug doen voor de mogelijkheden die mij geboden.